Afirmația lui Putin că Rusia finanțează grupul Wagner ar putea facilita judecarea sa pentru crime de război© realitatea.md

Afirmația lui Putin că Rusia finanțează grupul Wagner ar putea facilita judecarea sa pentru crime de război

, 4 știri, 24 vizualizări

Eforturile lui Vladimir Putin de a pune capăt unei lovituri de stat date de grupul Wagner ar fi putut să faciliteze judecarea sa și a statului rus de către o instanță internațională pentru crime de război comise de luptătorii mercenari, potrivit experților în drept internațional, scrie The Guardian.

După revolta condusă de Evgheni Prigojin, Putin a declarat că mercenarii fuseseră "finanțați în totalitate" de autoritățile ruse. Numai în anul până în mai 2023, ei au primit peste 86 de miliarde de ruble de la bugetul de stat, adică peste un miliard de dolari, a adăugat el.

"Aceste cuvinte ar putea avea consecințe foarte semnificative în ceea ce privește expunerea statului rus la responsabilitatea pentru actele Wagner, iar Putin, personal și individual, în calitate de lider al statului rus", a declarat Philippe Sands KC, profesor de drept la UCL și autor al cărții "East West Street", o carte despre originea dreptului umanitar internațional, scrie News.ro.