Analiza Promo-LEX: Registrul de stat al alegătorilor. Crește numărul transnistrenilor cu drept de vot3Foto© independent.md

Analiza Promo-LEX: Registrul de stat al alegătorilor. Crește numărul transnistrenilor cu drept de vot

, 14 știri, 3 vizualizări

Reprezentanții Promo-Lex susțin că este pentru prima dată după 2014 când potrivit datelor din Registrul de stat al alegătorilor (RSA) prezentate la 02.07.2020, numărul total al alegătorilor din Republica Moldova scade, fie și nesemnificativ și au elaborat o analiză în acest sens.

Potrivit Promo-Lex, în același timp, continuă creșterea stabilă a numărului de alegători din regiunea transnistreană, dar și a celor fără domiciliu/reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării. Concluziile aparțin reprezentanților Asociației Promo-LEX, care au analizat datele privind numărul total al alegătorilor înscriși în RSA la data de 1 iulie 2020, publicate pe pagina oficială a Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Astfel, potrivit unui comunicat al CEC, Registrul de stat al alegătorilor înregistrează un număr de 3 285 874 de alegători – ceea ce constituie cca. 80% din numărul total al cetățenilor Republicii Moldova declarat de Agenția Servicii Publice. Din numărul total de alegători înregistrați, aproximativ 15% constituie alegătorii din regiunea transnistreană (cca. 249 mii) și cei fără domiciliu/reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării (cca. 229 mii).