Analiză: Republica Moldova a trecut prin cel mai mare șoc al creșterii prețurilor la gaze3Foto© timpul.md

Analiză: Republica Moldova a trecut prin cel mai mare șoc al creșterii prețurilor la gaze

, 7 știri, 12 vizualizări

Republica Moldova a trecut la sfârșitul anului 2021, începutul anului 2022, prin cel mai mare șoc al creșterii prețurilor, ceea a lovit dur în populație, agenți economici și în bugetul public național.

Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, a spus vineri, 13 mai, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, că șocul creșterii prețurilor practic a trecut, moldovenii acceptă noua realitate, iar problema cea mai mare a Republicii Moldova, legată de gazele naturale, a rămas nerezolvată, informează TRIBUNA.

Potrivit expertului, până în 2005, Republica Moldova, pentru că fusese parte a URSS, plătea lunar rușilor 76-78 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. În 2005, când șeful statului Vladimir Voronin și-a exprimat intenția de a apropia Republica Moldova de UE, ceea ce nu a plăcut Federației Ruse, Gazpromul a solicitat Chișinăului să plătească ca și europenii pentru gaze, introducând pentru Republica Moldova „formula de calcul a gazului”, cu o perioadă de tranzit de 5 ani, care a fost valabilă până în 2021.