Angajații și angajatorii din Moldova ar putea soluționa litigiile de muncă fără să meargă în instanță2Foto© deschide.md

Angajații și angajatorii din Moldova ar putea soluționa litigiile de muncă fără să meargă în instanță

, 4 știri, 3 vizualizări

Solicitat de IPN, șeful Departamentului juridic al Confederației Naționale a Sindicatelor, Eugeniu Covrig, a declarat că din comisii urmează să facă parte un reprezentant al salariaților, unul al angajatorilor, iar al treilea să fie inspectorul de muncă. Se propune ca litigiul să fie soluționat de către comisie în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Or, în instanța de judecată au existat cazuri când examinarea unui litigiu individual de muncă a durat și trei ani, menționează juristul.

Eugeniu Covrig precizează că instituirea noului mecanism de soluționare a litigiilor de muncă nu va exclude posibilitatea adresării în judecată. Dacă una dintre părțile implicate nu va fi de acord cu hotărârea comisiei, o va putea fi contestată în instanță. Chiar și așa, sindicaliștii sunt convinși că numărul adresărilor în judecată va scădea considerabil.

Ideea creării comisiilor a fost inspirată din practica Lituaniei, unde acest mecanism este implementat de câțiva ani. Experiența lituaniană denotă reducerea cu circa 70% a adresărilor în instanță cu privire la litigiile individuale de muncă.