Anul acesta, numărul de studenți a atins cota minimă din ultimii 24 de ani5Foto© agora.md

Anul acesta, numărul de studenți a atins cota minimă din ultimii 24 de ani

, 8 știri, 5 vizualizări

Potrivit expertului, am ajuns la nivelul anului 1995/96, când de fapt a început creșterea accelerată a numărului de studenți în Moldova.

Numărul în scădere a studenților este specific și pentru Transnistria, scrie expertul. În Stânga Nistrului, însă, acest proces a început cu 3-4 ani mai târziu și afectează mai mult învățământul privat. În stânga Nistrului numărul maxim de studenți a fost atins cu doi ani mai târziu decât în Dreapta Nistrului în anii 2008/09, când numărul de studenți s-a ridicat la 19,2 mii persoane.

În prezent în Transnistria, numărul de studenți s-a redus până la 10,8 mii persoane, ceea ce constituie cu 0,8 mii mai puțin decât în anul precedent. Reducerea din ultimii 4 ani a numărului de studenți din Stânga Nistrului are loc exclusiv din instituțiile private de învățământ. Dacă în 2008/09 ponderea studenților în învățământul privat din Stânga Nistrului era de 32%, atunci în prezent ponderea lor a ajuns la doar 10%. Cel mai probabil în 2-3 ani învățământul privat superior din Stânga Nistrului va dispărea.