Ar fi eliberat certificate fitosanitare contra mită: Trei funcționari de la ANSA, reținuți pentru 72 de ore6Foto© agora.md

Ar fi eliberat certificate fitosanitare contra mită: Trei funcționari de la ANSA, reținuți pentru 72 de ore

, 10 știri, 12 vizualizări

Ar fi eliberat contra unor sume de bani mai multe certificate fitosanitare, necesare pentru exportul și reexportul mărfurilor în Uniunea Europeană, Ucraina și Federația Rusă. Este vorba despre trei funcționari de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Aceștia au fost documentați de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție, în cadrul mai multor cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă și corupere activă.

„În perioada 2017-2021 inclusiv, angajații de la Direcția municipală pentru siguranța alimentelor din Chișinău, a ANSA, ar fi perceput sistematic sume de bani, sub formă de mită, de la agenții economici, pentru urgentarea obținerii certificatelor fitosanitare și altor acte permisive și de calitate, fără ca marfa destinată exportului să fie supusă unui control detaliat. Funcționarii ar fi eliberat, cu abateri, certificate pentru diferite categorii de mărfuri, precum fructe, legume, cereale, ambalaje din lemn etc”, se arată într-un comunicat al CNA.

Într-unul din cazurile documentate de CNA, mai mulți agenți economici specializați în producerea paleților și ambalajelor din lemn ar fi oferit mijloace bănești necuvenite inspectorilor ANSA, ca aceștia să elibereze certificate fitosanitare necesare pentru export, fără a verifica dacă paleții au fost sau nu prelucrați termic, aceasta fiind o condiție care trebuia întrunită, ca marfa să poată fi transportată peste hotare.