Asociația Judecătorilor din Moldova susține marșul judecătorilor din Polonia2Foto© zdg.md

Asociația Judecătorilor din Moldova susține marșul judecătorilor din Polonia

, 5 știri, 9 vizualizări

Potrivit sursei citate, Asociația Judecătorilor susține că principiile fundamentale ale independenței justiției presupun îndatorirea tuturor guvernelor și a celorlalte instituții de a respecta independența puterii judecătorești, astfel încât judecătorii să își îndeplinească atribuțiile în modul corespunzător, în absența oricăror prevederi capabile să altereze încrederea în competența, independența și imparțialitatea judecătorului.

”Asociația Judecătorilor din Republica Moldova consideră inadmisibile încercările politicului de limitare a independenței justiției și de sporire a influenței acestuia asupra sistemului judiciar. Independența justiției constituie o condiție intrinsecă de valorificare a statului de drept și o garanție fundamentală a unui proces echitabil, astfel cum a fost evidențiat și de Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni în Avizul nr. 17 (2014)”, se spune în comunicat.

Amintim că, astăzi, la Varșovia, magistrații polonezi vor merge într-un marș al tăcerii, în legătură cu ”încercările sistematice ale guvernului și legislativului din Polonia de a limita independența judecătorilor”. Ieri, mai mulți judecători din România, dar și din Republica Moldova au ieșit în fața instanțelor, având cu ei mai multe pancarde cu mesaje, în semn de susținere a colegilor polonezi.