Astăzi este comemorat marele poet Mihai Eminescu7Foto© timpul.md

Astăzi este comemorat marele poet Mihai Eminescu

, 9 știri, 2 vizualizări

Acesta s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani. Studiile liceale le urmează la Cernăuți, apoi audiază cursuri preferențiale la Viena și Berlin. A activat sporadic ca director al Bibliotecii Centrale din Iași, revizor școlar, apoi, împreună cu Ioan Slavici și Ion Luca Caragiale a fost redactor la ziarul „Timpul” de la București. A participat la ședințele Societății „Junimea”.

În timpul vieții, criticul literar Titu Maiorescu a selectat și a editat un singur volum („Poezii”, 1883), în studiul critic din prefață l-a remarcat ca pe un poet de geniu: „Eminescu și poeziile lui”; apoi au fost publicate și postumele (în substanțiala ediție Perpessicius, 6 vol.). A cîntat cu pasiune dragostea și natura, a satirizat prezentul, raportîndu-l la trecutul vitejesc, a aprofundat multe concepte filosofice, care frămîntă și astăzi cugetele savanților.

Romanticul poet a suportat cu greu vitregiile vieții cotidiene, a evadat mereu imaginar în arealuri cosmogonice („Scrisoarea I”), pasionat de cunoștințe, a făcut escapade în timp, în miturile naționale și universale, în istoriile unor civilizații dispărute („Memento mori”, „Odin și poetul”), a admirat și a căutat să descifreze spațiile siderale („Povestea magului călător în stele”). Eroii demonici, sceptici și ironici i-au frămîntat gîndurile („Înger și Demon”, „Demonism”).