Austria va permite intrarea României și Bulgariei în Schengen2Foto© moldova.europalibera.org

Austria va permite intrarea României și Bulgariei în Schengen

, 5 știri, 5 vizualizări

Declarațiile au fost făcute astăzi în premieră de ministrul austriac de interne. Schimbarea de atitudine de la Viena pare să fi luat societatea românească prin surprindere, dar nu și oficialii de rang înalt de la București, care spun că decizia nu a venit din senin, ci este rezultatul numeroaselor negocieri.

Austriacul Gerhard Karner a solicitat o protecție mai strictă a frontierelor externe și terestre în schimbul unei relaxări a „Air Schengen”, relatează presa străină. Mai exact, el cere o triplare a numărului de polițiști de frontieră și modernizarea tehnică a granițelor bulgaro-turcă și româno-sîrbă. O altă condiție impusă de Viena este acceptarea de către România și Bulgaria a solicitărilor de azil care vin de la afgani și sirieni. Acum, Austria pasează mingea la Comisia Europeană pentru a lua măsurile cerute.

În contextul schimbării de atitudine, jurnaliștii de peste Prut l-au luat la întrebări pe premierul Marcel Ciolacu. Oficialul a spus că este bucuros că au fost reluate negocierile, în contextul în care România era blocată.