Avocatul Poporului a sesizat ONU și CoE privind situația drepturilor omului din stânga Nistrului2Foto© noi.md

Avocatul Poporului a sesizat ONU și CoE privind situația drepturilor omului din stânga Nistrului

, 6 știri, 3 vizualizări

Ombudsmanul a atras atenția înalților funcționari asupra faptului că situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a cunoscut o înrăutățire considerabilă odată cu începerea conflictului armat a Federației Ruse împotriva Ucrainei, transmite IPN.

În scrisoarea adresată secretarului general ONU, Antonio Guterres, și comisarului pentru drepturilor omului al CoE, Dunja Mijatović, ombudsmanul a comunicat despre situația curentă cu privire la respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană și regresul înregistrat în ultima perioadă la acest capitol.

A fost specificat faptul că, deși în perioada anului 2022, Oficiul Avocatului Poporului a reușit să întreprindă două vizite de monitorizare în instituțiile de detenție în stînga Nistrului, totuși se evidențiază faptul că accesul în regiunea rămîne a fi interzis pentru ombudsman și pentru întreaga Instituție a Drepturilor Omului. Astfel, o monitorizare independentă a respectării drepturilor omului și oferirea unui mecanism de protecție pentru persoanele din regiunea transnistreană nu pot fi realizate eficient și sigur în conformitate cu standardele internaționale, menționează sursa citată.