Avocatul Poporului cere Guvernului măsuri suplimentare urgente de susținere a populației, în contextul scumpirilor în lanț4Foto© jurnal.md

Avocatul Poporului cere Guvernului măsuri suplimentare urgente de susținere a populației, în contextul scumpirilor în lanț

, 7 știri, 19 vizualizări

Avocatul Poporului este îngrijorat de creșterea tarifelor la resursele energetice și a prețurilor la mărfurile de consum. Criza pandemică, criza economică și cea energetică au generat o creștere a prețurilor, amplificată de creșterea inflației, au aprofundat nivelul sărăciei în anul 2021.

Consecințele acestor crize s-au făcut deja resimțite de către majoritatea populației, având efecte devastatoare asupra persoanelor sărace și a celor vulnerabile, afectând în mod disproporționat, în particular, persoanele în etate, persoanele cu dizabilități, persoanele fără un venit, familiile cu mulți copii sau familiile cu venituri mici.

Constituția Republicii Moldova, în articolul 47, stipulează că statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea și bunăstarea, lui și a familiei lui, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuința, îngrijirea medicală, precum și serviciile sociale. Orice om are dreptul la asigurare în caz de pierdere a mijloacelor de subzistență, în urma unor împrejurări independente de voința sa.