Avocatul Poporului cheamă la calm în contextul alegerilor din Găgăuzia2Foto1Video© realitatea.md

Avocatul Poporului cheamă la calm în contextul alegerilor din Găgăuzia

, 7 știri, 14 vizualizări

Alegerile corecte, transparente și participative sînt fundamentul sistemului democratic din Republica Moldova. Organizarea și desfășurarea alegerilor trebuie să respecte toate principiile procesului democratic de guvernare și drepturile electorale ale populației.

Dreptul de vot și dreptul de a fi ales este prevăzut în art. 21 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, art. 25 din Pactul Internațional privind drepturile civile și politice, art. 29 din Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități și art. 7 din Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare față de femei, art. 3 din Protocolul nr. 1 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Deziderate spre care Republica Moldova a tins mereu.

Oficiul Avocatului Poporului – Instituția Națională pentru apărarea Drepturile Omului, în temeiul mandatului său general de monitorizare a gradului de respectare a drepturilor omului, dar și în virtutea rolului de promotor și apărător al democrației și statului de drept monitorizează procesul electoral din UTA Găgăuzia și întreg spectrul de segmente relevante procesului electoral.