Azi s-au împlinit 30 de ani de la Podul de Flori de pe Prut24Foto5Video© publika.md

Azi s-au împlinit 30 de ani de la Podul de Flori de pe Prut

, 33 știri, 3 vizualizări

Acum 30 de ani, la 6 mai 1990, în cadrul acțiunii Podul de Flori de pe Prut, peste un milion de români au trecut de o parte și de alta a Prutului fără pașapoarte și vize și au sărbătorit revederea cu rudele, apropiații, prietenii, după o jumătate de secol de dezbinare.

Atunci, acțiunea „Podul de Flori de pe Prut” a fost organizată în opt puncte de frontieră (Miorcani –Pererita, Stânca – Costești, Iași – Sculeni, Ungheni – Pod Ungheni, Albița – Leușeni, Fălciu –Țiganca, Oancea – Cahul și Galați – Giurgiulești” de Liga culturală pentru unitatea românilor de pretutindeni, Asociația culturală București-Chișinău și Frontul Popular din Moldova. Oamenii de cultură și politicienii de pe ambele maluri ale Prutului au făcut posibil ca românii să-și revadă frații de sânge și să se îmbrățișeze în libertate.

Ion Hadîrcă, președinte Frontul Popular din Moldova 1989 – 1992, a declarat pentru TVR Moldova: „Ideea unui Pod de Flori a venit în cadrul ședințelor executive ale Frontului Popular… A fost ceva cutremurător.