Belgia preia, la 1 ianuarie 2024, președinția rotativă a Uniunii Europene, Ungaria va prelua președinția din luna iulie3Foto© unimedia.info

Belgia preia, la 1 ianuarie 2024, președinția rotativă a Uniunii Europene, Ungaria va prelua președinția din luna iulie

, 7 știri, 10 vizualizări

La 1 ianuarie 2024, Belgia preia de la Spania președinția rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de șase luni. Statele membre care dețin președinția Uniunii lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite "trio-uri", pentru o perioadă de 18 luni. Trio-ul actual este format din Spania (iul.-dec. 2023), Belgia (ian.-iun. 2024) și Ungaria (iul.- dec. 2024).

Belgia deține președinția rotativă pentru a 13-a oară, într-un moment în care Uniunea Europeană se află la o răscruce de drumuri, confruntându-se cu consecințele agresiunii ruse în Ucraina, efectele post-pandemie, criza energetică, dezinformarea, evenimentele climatice extreme, conflictul din Orientul Mijlociu, se arată pe site-ul președinției belgiene.

Președinția belgiană se va concentra pe șase arii tematice și va acorda o atenție deosebită menținerii sprijinului neclintit pentru Ucraina. De asemenea, va sprijini adoptarea Agendei Strategice 2024-2029 și va pregăti discuții privind viitorul Uniunii Europene. Pe măsură ce ciclul instituțional actual se încheie, președinția va sprijini o tranziție spre următorul.