Cărți de cinema, lansate într-un eveniment special la Zilelor Filmelor Românesc la Chișinău4Foto© zdg.md

Cărți de cinema, lansate într-un eveniment special la Zilelor Filmelor Românesc la Chișinău

, 5 știri, o vizualizare

Ediția a noua a Zilelor Filmelor Românesc la Chișinău propune, în afara proiecțiilor și întâlnirilor cu cineaști, un moment special. Este vorba de lansarea unor cărți de cinema, în cadrul unui eveniment care îl va avea ca invitat pe Andrei Gorzo, profesor universitar și unul dintre cei mai importanți critici de film din România, anunță organizatorii într-un comunicat, luni, 11 septembrie.

Andrei Gorzo își va lansa cele mai recente două volume: „Viața, moartea și iar viața criticii de film” (Editura Polirom, 2019) și „Beyond the New Romanian Cinema: Romanian Culture, History, and the Films of Radu Jude” (Editura Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, 2023), acesta din urmă scris în engleză împreună cu Veronica Lazăr. El va vorbi de asemenea despre o carte esențială de teorie a filmului: „Ce este cinematograful”? (Volumele 1 și 2, Editura Polirom, 2022), de André Bazin, a cărei traducere integrală în limba română a coordonat-o.

Evenimentul, cu intrare liberă, va avea loc duminică, 24 septembrie, de la ora 13.00, în holul cinematografului Cineplex-Loteanu și va fi organizat în parteneriat cu Librăria Cărturești Chișinău. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe cu autorul. Andrei Gorzo a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București și la New York University.