Ce recoltă de struguri vom avea anul acesta2Foto© a-tv.md

Ce recoltă de struguri vom avea anul acesta

, 4 știri, 13 vizualizări

În cadrul ședinței s-a comunicat despre îngrijorările referitoare la starea actuală a plantațiilor viticole. Urmare a cantităților mici de precipitații din anii 2022-2023 și pe fondul unor temperaturi extrem de ridicate din luna august, în plantațiile viticole se înregistrează stres hidric sever și moderat pentru plantele de viță-de-vie și, în cazul în care se prelungesc condițiile meteo actuale, ar putea duce la o diminuare a recoltei de struguri cu aproximativ 25-50 mii tone față de anul trecut, transmite tvrmoldova.

În prezent, starea fitosanitară a strugurilor este foarte bună și/sau bună, dar se păstrează riscul de afectare a strugurilor de Făinare și Putregaiul cenușiu. Conform prognozelor specialiștilor, recoltarea sporită a strugurilor pentru vin va începe în prima decadă a lunii septembrie.

Totodată, în cadrul ședinței au fost discutate principalele provocări din sector. Astfel, s-a constatat că majorarea considerabilă a cheltuielilor pentru îngrijirea plantațiilor viticole în anul curent se datorează creșterii costurilor la inputuri (combustibil, pesticide, fertilizanți etc.).