Ce se întâmplă cu prețurile în 2024 – Anunțul făcut de Guvernatorul BNM, Anca Dragu© politik.md

Ce se întâmplă cu prețurile în 2024 – Anunțul făcut de Guvernatorul BNM, Anca Dragu

, 6 știri, 16 vizualizări

Banca Națională a Mooldovei țintește un coridor de inflație între 4-5% pentru anul în curs, iar asta va crea premise pentru o încetinire a creșterii prețurilor. Anunțul a fos făcut de Guvernatorul BNM, Anca Dragu, care a prezentat primul raport asupra inflației din acest an.

„Rata inflației este în ianuarie de 4,6%. Inflația pentru tot anul 2024 va fi undeva în jur de 5%, unde este și ținta BNM. Aceasta înseamnă că prețurile vor continua să crească, dar cu numai 4-5%. Dacă atunci când inflația era de 34% la sută, aceasta însemna că prețurile au crescut cu 34%. Dezinflația este un fenomen normal, o scădere a ritmului de creștere a prețurilor.

Prețurile cresc, dar rata acestei creșteri va scădea. Există o diferență între deflație și dezinflație. Deflația înseamnă prețuri mai mici. Dar în țara noastră, în acest an, prețurile nu vor scădea, doar rata de creștere a prețurilor va scădea. Prețurile vor continua să crească, dar într-un ritm mai lent. Va fi dezinflație, nu deflație, care înseamnă o scădere a prețurilor”, a declarat Anca Dragu.