Ce soluții au fost propuse la Forumul economic Chișinău pentru înverzirea orașului4Foto© deschide.md

Ce soluții au fost propuse la Forumul economic Chișinău pentru înverzirea orașului

, 4 știri, 4 vizualizări

Modernizarea rețelelor de apeduct și de canalizare, protejarea și amenajarea spațiilor urbane verzi, reabilitarea rîului Bîc, sustenabilitatea și eficiența energetică, managementul deșeurilor. Acestea au fost principalele subiecte discutate în cadrul evenimentului.

Drept exemplu de oraș verde a fost prezentată experiența orașului Grenoble, din Franța, care a fost prima urbe ce a primit titlul de Capitală Verde a Europei în anul 2022. Experții au prezentat și cele mai bune practici privind revitalizarea orașelor, oferite de Institutul pentru Dezvoltate Regională și Urbană din Varșovia, Polonia. Potrivit experților, orice măsuri de revitalizare se fac împreună cu locuitorii orașului, care nu doar participă la consultări publice, dar și contribuie financiar la implementarea proiectelor.

Șefii de întreprinderi municipale care prestează servicii pe teritoriul municipiului Chișinău, printre care SA „Apă-Canal Chișinău”, Regia „Autosalubritate”, „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” etc. au prezentat în cadrul Forumului posibilitățile de colaborare cu agenții economici autohtoni în scopul obținerii de beneficii pentru ambele părți.