CEC nu a înregistrat grupul de inițiativă propus de Renato Usatîi5Foto© zdg.md

CEC nu a înregistrat grupul de inițiativă propus de Renato Usatîi

, 10 știri, 7 vizualizări

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins marți cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în favoarea inițierii unui referendum republican consultativ privind desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, inclusiv pentru erori preocedurale. Cererea a fost depusă de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a anunțat că va ataca decizia CEC în instanța de judecată.

Autoritatea electorală centrală și-a argumentat decizia prin faptul că hotărârile Curții Constituționale stipulează faptul că „sunt supuse referendumului consultativ problemele de interes național, în scopul consultării opiniei poporului asupra unor astfel de probleme și adoptării ulterioare, de către autoritățile publice competente, a unor hotărâri definitive”.

Totodată, formularea textelor supuse referendumului trebuie să asigure o liberă formare a voinței electoratului și să permită înțelegerea clară a textului propus spre examinare celor chemați să participe la referendum, dar și a consecințelor votului lor.