CEC spune că cifrele care reflectă numărul alegătorilor nu pot fi utilizate ca instrument de falsificare a scrutinului prezidențial© deschide.md

CEC spune că cifrele care reflectă numărul alegătorilor nu pot fi utilizate ca instrument de falsificare a scrutinului prezidențial

, 6 știri, 2 vizualizări

Comisia Electorală Centrală (CEC) neagă faptul că cifrele care reflectă numărul alegătorilor pot fi utilizate ca instrument de falsificare a scrutinului prezidențial din 1 noiembrie.

CEC spune că la baza elaborării listelor electorale întocmite pentru toate tipurile de alegeri stau informațiile preluate din Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) deținut de CEC. La rându său, RSA este interconectat cu Registrul de Stat al Populației (RSP) deținut de Agenția Servicii Publice (ASP) și se actualizează permanent în baza celui din urmă.

Compararea datelor oficiale deținute de CEC și ASP, pe de o parte, și Biroul Național de Statistică (BNS), pe de altă parte, este una irelevantă, în contextul în care instrumentele statistice aplicate de ultima pentru stabilirea numărului de cetățeni fac trimitere la rezultatele recensământului din anul 1989. În acest context, aceste date poartă un caracter estimativ, având la bază evidența numerică și, în consecință, fiind fără acoperire juridică, se arată într-un comunicat al CEC.