Centrul istoric al orașului Odesa, inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO pentru a fi protejat în fața amenințărilor războiului5Foto© publika.md

Centrul istoric al orașului Odesa, inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO pentru a fi protejat în fața amenințărilor războiului

, 8 știri, 2 vizualizări

UNESCO a inclus centrul orașului-port ucrainean Odesa pe lista Patrimoniului mondial în pericol, primind astfel un statut special de protecție împotriva daunelor provocate de invazia rusă. Rusia a contestat decizia pe care a numit-o "politică".

Pe lista siturilor incluse în Patrimoniul mondial în pericol întocmită de UNESCO au fost incluse, de asemenea, Târgul Internațional Rachid Karami (Rachid Karami International Fair -RKIF) din Liban, proiectat de arhitectul brazilian Oscar Niemeyer, dar și principalele monumente din timpul regatului antic Saba din Yemen.

Decizia a fost adoptată de Comitetul Patrimonului Mondial UNESCO, reunit miercuri la Paris într-o sesiune extraordinară în care au fost examinate cele trei candidaturi, în cadrul unei proceduri de urgență aplicată în cazul siturilor de interes excepțional, considerate amenințate.