Cetățenii pot afla în ce categorie de vulnerabilitate energetică se află4Foto© zdg.md

Cetățenii pot afla în ce categorie de vulnerabilitate energetică se află

, 9 știri, 6 vizualizări

În acest sezon rece, Guvernul acordă două tipuri de compensații la energie, în funcție sursa de principală de energie utilizată pentru încălzire și gradul de vulnerabilitate energetică a gospodăriei casnice: compensație în factură la gaze naturale, energie termică și electrică și compensație sub formă de plată monetară lunară în valoare de 800 lei pentru gospodăriile care se încălzesc cu combustibili solizi. potrivit criteriilor de eligibilitate în vigoare stabilite de către Guvern.

Unele gospodării se vor califica pentru ambele tipuri de compensații, dacă se încadrează în categoria de vulnerabilitate energetică ridicată, foarte ridicată și extremă și au beneficiat în sezonul rece precedent de ajutorul pentru perioada rece a anului.

Volumul maxim compensat de energie va depinde de faptul dacă gospodăriile au stabilit dreptul la compensație sub formă de plată monetară lunară sau primesc un singur tip de compensație și anume compensația pentru achitarea facturilor la energie. Astfel, volumele maxim compensate pentru beneficiarii care vor primi și compensația sub formă de plată monetară sunt: 90 m3/lună pentru gaze naturale; 0,9 Gcal/lună pentru energie termică și 750 kWh/lună pentru energie electrică.