Cîte secții de votare la alegerile prezidențiale din Rusia vor fi deschise în Moldova3Foto© ziarulnational.md

Cîte secții de votare la alegerile prezidențiale din Rusia vor fi deschise în Moldova

, 6 știri, 23 vizualizări

Autoritatile din tara noastra sustin ca vor interzice deschiderea sectiilor de votare pentru alegerile prezidentiale din Rusia, cu exceptia celor din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau.

Mihai POPSOI, MINISTRUL DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVA:  „E cert ca avand in vedere Conventia de la Viena nu putem impiedica in mod legal desfasurarea unui scrutin in cadrul unei ambasade. Acest lucru ar fi dificil si din punct de vedere legal si din punct de vedere practic. In rest vom cauta solutii astfel incat sa respectam interesul national al cetatenilor Republicii Moldova, sa nu punem la bataie suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova.”

Nu este clar, insa, ce se va intampla in cazul in care Rusia va incerca sa deschida sectii pe teritoriul necontrolat de autoritatile de la Chisinau, regiunea transnistreana, lucru care se intampla pana acum. Anterior, presedintele parlamentului a calificat acest lucru drept sfidare si o ilegalitate, indemnand autoritatile ruse sa se abtina de la astfel de actiuni. Varianta cea mai optima ar fi deschiderea sectiei doar in cadrul ambasadei, a precizat Igor Grosu.