Comisia Europeană a elaborat proiectul cadru de negociere pentru Moldova8Foto© ziarulnational.md

Comisia Europeană a elaborat proiectul cadru de negociere pentru Moldova

, 21 știri, 9 vizualizări

Ideea este de a „avansa anumite beneficii și obligații ale apartenenței la UE” înainta ca țara respectivă să devină membră cu drepturi depline. O asemenea „integrare graduală” trebuie să fie „reversibilă”, obiectivul fiind de a asigura că atât UE cât și viitoarele state membre sunt bine pregătite pentru extindere, se arată într-un raport al Comisiei Europene publicat miercuri.

Valurile de extindere care au avut loc începând din 2004 au inclus perioade de tranziție care le-au permis statelor deja membre să limiteze pentru o perioadă de până la opt ani accesul pe piața lor a forței de muncă în cazul cetățenilor din noile state membre. Aceste perioade de tranziție nu au fost reversibile, dar conform noii propuneri a Comisiei ele ar putea deveni, deci ar exista posibilitatea scurtării lor.

Noua abordare a Comisiei oferă „direcții sporite pentru integrare graduală a țărilor candidate la aderare în politici determinate ale UE, deja înainte de aderarea lor”, explică executivul comunitar. Dar, adaugă acesta, accesul deplin pe piața UE va necesita „aplicarea completă a unicului set cuprinzător de drepturi și obligații, care nu pot fi «a la carte»”, notează DPA și EFE, citate de Agerpres.