Comisia Europeană a stabilit opt programe de asistență macrofinanciară pentru susținerea partenerilor de extindere și de vecinătate2Foto© deschide.md

Comisia Europeană a stabilit opt programe de asistență macrofinanciară pentru susținerea partenerilor de extindere și de vecinătate

, 9 știri, 3 vizualizări

Începând de astăzi, 11 august, Comisia Europeană, în numele UE, a coordonat cu opt parteneri Memorandumuri de Înțelegere privind programele de asistență macrofinanciară (AMF). Acordurile fac parte din pachetul AMF de 3 miliarde de euro pentru partenerii de extindere și de vecinătate, menit să-i ajute pentru reducerea efectelor recesiunii economice provocată de pandemia de coronavirus.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, s-a convenit deja asupra memorandumurilor de înțelegere cu Albania, Georgia, Iordania, Kosovo, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord și Ucraina. Patru din aceste documente au fost, de asemenea, semnate oficial: Kosovo, Moldova, Macedonia de Nord și Ucraina. Negocierile Memorandumurilor cu celelalte două țări – Bosnia și Herțegovina, Tunisia – sunt în curs de desfășurare.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetățenilor, a declarat: “Sprijinirea vecinilor noștri este esențială în această perioadă de criză pentru a menține stabilitatea în întreaga regiune. Ca parte a răspunsului global al UE la pandemia de coronavirus, lucrăm pentru a ajuta țările vecine să reducă impactul economic extrem de grav.