Comisia Europeană a virat prima tranșă din asistența macrofinanciară de 150 de mln de euro pentru Republica Moldova2Foto© zdg.md

Comisia Europeană a virat prima tranșă din asistența macrofinanciară de 150 de mln de euro pentru Republica Moldova

, 9 știri, 5 vizualizări

Comisia Europeană a virat R. Moldova prima tranșă, de 50 de milioane de euro, din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro aprobată în primăvară în Parlamentul European (PE), anunță eurodeputatul român Siegfried Mureșan. Potrivit membrului PE, plățile în cadrul asistenței sunt strict condiționate de progresele din domeniile cheie agreate cu Uniunea Europeană, iar oferirea primei tranșe „arată că autoritățile de la Chișinău și-au făcut treaba și că există progrese”.

Din această sumă, 35 de milioane de euro sunt împrumuturi în condiții favorabile și 15 milioane de euro sunt fonduri europene nerambursabile.

Asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro a fost adoptată de UE pentru a ajuta R. Moldova să-și acopere o parte din necesarul de finanțare determinat de gestionarea crizei refugiaților, criza energetică, pandemia de COVID-19 și alte consecințe ale războiului declanșat de Rusia în Ucraina.