Consiliul Europei își alege un nou secretar general – Cine sunt candidații favoriți© noi.md

Consiliul Europei își alege un nou secretar general – Cine sunt candidații favoriți

, 4 știri, 14 vizualizări

Guvernele statelor membre ale Consiliului Europei trebuie să-și prezinte candidații pentru șefia la funcția de secretar general al CoE, iar instituția va examina candidaturile până la 31 ianuarie. În luna martie, candidații vor fi supuși unui interviu în fața comitetului de miniștri al organizației. Alegerea viitorului secretar general al organizației este prevăzută pentru luna iunie.

Consiliul Europei este o organizație internațională specializată în drepturile omului și are sediul la Strasbourg, în Franța. Organizația nu este o instituție a Uniunii Europene, spre deosebire de Comisia Europeană, Consiliul European, Consiliul UE și Parlamentul European. Actualul secretar general al Consiliului Europei este croata Marija Pejcinovic Buric, care și-a început mandatul în 2019.

Trei candidați s-au înscris în cursa pentru președinția Consiliului Europei. Ei sunt liberalul belgian Didier Reynders, actualul comisar european pentru justiție, socialistul elvețian Alain Berset, care a renunțat la sfârșitul lui decembrie la președinția țării sale, după un mandat de cinci ani; și social-democratul eston Indrek Saar, fost ministru al Culturii din 2015 până în 2019.