Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc de stil vechi intră de astăzi în Postul Crăciunului3Foto© deschide.md

Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc de stil vechi intră de astăzi în Postul Crăciunului

, 4 știri, 5 vizualizări

Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc de stil vechi intră de astăzi, 28 noiembrie, în Postul Nașterii Domnului, cunoscut ca și Postul Crăciunului. Acesta are o durată fixă, de 40 de zile, și va ține până pe 6 ianuarie inclusiv, când va fi sărbătorit ajunul Nașterii Domnului.

Solicitat de IPN, parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” din cadrul Universității de Stat din Moldova, Octavian Moșin, a spus că postul este un exercițiu, nu un scop în sine. Nu trebuie asociat cu tristețea, ci mai degrabă cu pocăința. Creștinii ar fi bine să parcurgă patruzeci de zile asemenea unor trepte, prin care ar ajunge mai vrednici de sărbătoarea Nașterii Mântuitorului, menționează parohul.

Creștinii sunt îndemnați în post să se abțină de la produse de proveniență animală, de la gânduri rele, să meargă mai des la biserică și să se pocăiască. Octavian Moșin precizează că dezlegare la pește va fi în zilele de sâmbătă, duminică și de sărbătorile creștine. Dar numai până pe 2 ianuarie. Din această dată și până la Crăciun, postul devine mai strict.