Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, pe stil vechi, pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății4Foto1Video© observatorul.md

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, pe stil vechi, pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății

, 5 știri, 2 vizualizări

Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an pe 19 decembrie. Este unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății, considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar și al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept. Cu o seară înainte, pe 18 decembrie, copiii își lustruiesc ghetuțele, așteptându-l pe Moș Nicolae, care va trece pe la ei să le aducă daruri și mai ales dulciuri.

De-a lungul secolelor s-au spus multe povești și întâmplări despre viața și faptele Sfântului Nicolae, fiind venerat de către creștinii ortodocși și catolici și cinstit de protestanți. Prin exemplul său de generozitate arătată celor aflați în nevoie, în special copiilor, Sfântul Nicolae este un model de viață plină de compasiune.

Potrivit unor legende Sfântul Ierarh Nicolae este patronul marinarilor și al copiilor, salvatorul celor din temniță și primejdii, ajutătorul săracilor și al celor nedreptățiți, protector al fecioarelor și al călugărilor.