Cursul valutar BNM pentru 12 februarie2Foto© publika.md

Cursul valutar BNM pentru 12 februarie

, 13 știri, 3 vizualizări

CHIȘINĂU, 12 feb - Sputnik. La cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) anunțat pentru miercuri, 12 februarie, un dolar american echivalează cu 17,63 lei, un euro – cu 19,24 lei, o hrivnă ucraineană – cu 72 de bani, un leu românesc – cu 4,03 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 28 de bani.

Comparativ cu ziua de marți, dolarul s-a scumpit cu 8 bani la cursul valutar BNM, iar prețul euro a crescut cu 2 bani. Prețurile hrivnei ucrainene, leului românesc și rublei rusești, de semenea, sunt în creștere ușoară. Moneda rusească a atins o cotație datorită căreia urcă din nou pragul de 28 de bani pentru o rublă.

Tendință lentă de depreciere a monedei naționale favorizează exporturile: produsele exportatorilor moldoveni, avându-și prețul inițial în lei, devin mai competitive pe piețele externe. Deprecierea leului îi întristează însă pe moldovenii care-și primesc salariul în lei, dar cumpără euro și dolari pentru a aduna, de exemplu, de un apartament sau o mașină. De asemenea, scumpirea valutelor determină creșterea prețurilor produselor de import de pe rafturile magazinelor și din piețe.