Curtea Constituțională a respins sesizarea a doi deputați cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul3Foto© agora.md

Curtea Constituțională a respins sesizarea a doi deputați cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul

, 14 știri, 3 vizualizări

Sesizarea deputaților fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Vasile Bolea și Grigore Novac referitoare la pretinsa neconstituționalitate a Legii de ratificare a Convenției de la Istanbul a fost respinsă marți, 18 ianuarie, de către Curtea Constituțională (CC), din motiv că nu a întrunit condițiile de admisibilitate.

„Astăzi Curtea Constituțională a pronunțat o decizie care are la bază o sesizare a doi deputați din Parlament. CC i s-a cerut să verifice legalitatea acesteia. Opinia a fost emisă în decembrie 2021, iar considerente din aceasta se regăsesc în decizia pronunțată astăzi. Convenția se aplică tuturor formelor de violență împotriva femeilor. Obiectul și scopul Convenției constau în eradicarea violenței. CC a constatat că noțiunea de gen are în vedere atrtibutele construite social pe care o societate le consideră adecvate pentru femei și bărbați.

Convenția de la Istanbul nu urmărește să elimine diferențe dintre bărbați sau femei sau să sugereze că femeile și bărbații sunt la fel. Prin urmare, Conveția nu vine în conflict cu articolul 31 din Constituția R. Moldova din perspectiva libertății conștiinței sau cu articolul referitor la educație.