Curtea Constituțională va preciza atribuțiile lui Dodon privind premierul4Foto1Video© zdg.md

Curtea Constituțională va preciza atribuțiile lui Dodon privind premierul

, 20 știri, 8 vizualizări

Judecătorii Curții Constituționale au pronunțat dispozitivul Hotărârii pentru interpretarea articolelor 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituție. Astfel, Înaltea Curte a precizat că președintele este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară în timpul consultărilor.

Judecătorii Înaltei Curți au admis parțial sesizarea depusă de deputatul Igor Munteanu. Astfel, în sensul articolului 98 alin. (1) din Constituție marja discreționară a președintelui R. Moldova la desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru este limitată. În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, președintele este obligat să desemneze canditatul înaintat de majoritate pentru funcția de premier.

În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, șeful statului este obligat ca după consultarea fracțiunilor parlamentare să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru, chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sunt de acord cu această propunere.