Daniel Ioniță: Moldova riscă să piardă 60 de milioane de euro din asistența financiară acordată de România4Foto© deschide.md

Daniel Ioniță: Moldova riscă să piardă 60 de milioane de euro din asistența financiară acordată de România

, 8 știri, 4 vizualizări

Republica Moldova riscă să piardă 60 de milioane de euro din asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro acordată de România prin acordul semnat în 2010. Acest lucru se poate întâmpla dacă Guvernul de la Chișinău nu va semna până în luna aprilie curent, protocolul adițional prin care a fost prelungit și extins acordul din 2010. Declarațiile au fost făcute, joi, de către ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, la postul TVR Moldova.

„Protocolul șase este un act adițional la acordul de grant de 100 de milioane, care va expira în luna aprilie, anul curent.  Dacă nu este prelungită valabilitatea de implementare a proiectelor aflate în curs și dacă nu găsim posibilitate de a finanța alte proiecte din banii pe care încă îi avem la dispoziție, există marele risc să fie pierdute circa 60 de milioane de euro de către Republica Moldova”, a explicat ambasadorul.

Potrivit lui Ioniță, partea română a expediat acest protocol în luna noiembrie 2020. Ulterior însă guvernul Chicu a demisionat, iar acum nu se știe dacă guvernul interimar poate semna acest document. O claritate în acest sens ar putea face Curtea Constituțională, care urmează să spună dacă Cabinetul de Miniștri condus de Aureliu Ciocoi poate semna tratate internaționale.