Deputat PAS: Protestul de duminică este legat de obținerea statutului de țară candidată la aderare2Foto© deschide.md

Deputat PAS: Protestul de duminică este legat de obținerea statutului de țară candidată la aderare

, 6 știri, 9 vizualizări

O spune deputatul PAS, Lilian Carp, potrivit căruia Republica Moldova nu-și dorește o poziție privilegiată în raport cu alte state candidate la aderare și va munci pentru a implementa reformele convenite cu partenerii europeni. De cealaltă parte, reprezentanții opoziției spun că printre condiționalitățile impuse Chișinăului de către UE se regăsește reforma justiției, iar la acest capitol Republica Moldova înregistrează regrese, nu progrese, notează IPN.

Printre condiționalitățile impuse Republicii Moldova de către Uniunea Europeană se regăsesc: lupta cu corupția, reforma justiției, implementarea angajamentului de „dezoligarhizare”, lupta împotriva criminalității organizate, sporirea implicării societății civile în procesul de luare a deciziilor. Opoziția parlamentară spune că aderarea Republicii Moldova la UE este un proces extrem de îndelungat atît timp cît reforma justiției fie bate pasul pe loc, fie înregistrează un regres.

„Statutul de candidat, care posibil, ne va fi acordat, nu înseamnă aderarea la UE. Aderarea poate dura foarte mulți ani. Turcia este stat candidat din 1999. Serbia de vreo 12 ani își așteaptă rîndul. Macedonia de Nord își așteaptă rîndul. Noi și Ucraina nu vom fi o excepție. Vom mai sta încă 20 de ani în rînd. Uniunea Europeană are condiționalități.