Deputații BCS au contestat la Curtea Constituțională legea privind restituirea accizelor și a TVA pentru antreprenorii din Găgăuzia4Foto1Video© curentul.md

Deputații BCS au contestat la Curtea Constituțională legea privind restituirea accizelor și a TVA pentru antreprenorii din Găgăuzia

, 6 știri, 8 vizualizări

Astăzi, deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Fiodor Gagauz, Grigore Novac, Vladimir Odnostalco, Ivanka Koksal și colegii din Adunarea Populară a Găgăuziei au sesizat Curtea Constituțională privind exercitarea controlului constituționalității prevederilor Legii 285 din 5 octombrie curent, promulgată recent de Președintele țării și care intră în vigoare din 1 noiembrie 2023. Legea prevede rambursarea TVA și a accizelor pentru antreprenorii din Autonomia Găgăuză din bugetul regional.

Deputatul Grigore Novac a menționat că asemenea legi creează bariere în dialogul stabilit de legislativul țării cu reprezentanții Adunării Populare din Găgăuzia: ”Considerăm că legea dată are menirea să îndepărteze Găgăuzia de Chișinău. În calitate de membru al Comisiei mixte formată din deputații Parlamentului RM și Adunarea Populară a Găgăuziei, menită să armonizeze legislația națională cu cea a Autonomiei, consider că astfel de acțiuni afectează dialogul stabilit cu atâtea eforturi”.

Fiodor Gagauz a subliniat că Legea promulgată de șeful statului are un caracter antigăgăuz. Potrivit deputatului, prevederile privind restituirea accizelor și a TVA din bugetului regional vine în contradicție cu legislația națională, care stabilește altfel.