Estimativ 14,5 mii de persoane cu HIV sunt în Republica Moldova© deschide.md

Estimativ 14,5 mii de persoane cu HIV sunt în Republica Moldova

, 7 știri, 4 vizualizări

Prevalența HIV în rândul populației generale este de 0,2%. În grupurile cu risc sporit de infectare, precum consumatorii de drog intravenos sau bărbații care practică sexul cu alți bărbați, prevalența HIV constituie 11,4 %. În rândul deținuților, care la fel este un grup cu risc sporit de infectare, prevalența este de 3,7%.

Datele au fost prezentate de Iurie Climașevchi, coordonator al Programului Național de prevenire și control a infecției HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală, în cadrul unei mese rotunde organizată de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie, cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA, care este marcată la 1 decembrie.

Potrivit lui Iurie Climașevchi, scopul Programului este minimizarea consecințelor epidemiei HIV și a infecțiilor cu transmitere sexuală, în special, în grupurile cu risc sporit de infectare, precum și scăderea mortalității asociate cu HIV. Acesta a punctat printre activitățile de prevenire, realizate în cadrul programului, monitorizarea în timp real a serviciilor de prevenire în grupurile cu risc sporit de infectare, prin intermediul sistemului informațional, și preluarea treptată de către CNAM a finanțării serviciilor de prevenire din sursele Fondului de Profilaxie.