Expert: De ce inflația scade, dar noi nu simțim această scădere?3Foto1Video© tv6.md

Expert: De ce inflația scade, dar noi nu simțim această scădere?

, 5 știri, 5 vizualizări

În ultimele luni în Moldova se înregistrează o scădere rapidă a ratei inflației. În octombrie 2022 inflația anuală a ajuns la 34,6%, maxima din ultimii 23 de ani, iar în iulie 2023 a coborât până la 10,7%. Se estimează că în toamnă rata inflației va coborî sub 10%. Însă oamenii se întreabă de ce nu resimt această scădere. Cu mai multe explicații vine expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Pentru claritate la acest subiect, potrivit expertului, trebuie explicate două lucruri fundamentale. „În primul rând scăderea inflației nu înseamnă scăderea de prețuri. Inflația este un indicator, care arată creșterea prețurilor. Dacă anul trecut inflația a fost de 34%, aceasta înseamnă că prețurile au crescut cu 34%.

Acum inflația a scăzut la 10,7%, dar aceasta doar înseamnă că prețurile au crescut cu 10,7% cea ce este de 3 ori mai puțin decât anul trecut, dar ele oricum au crescut. Deci, inflația mai mică ne arată că prețurile cresc mai lent, dar oricum cresc”, a notat Veaceslav Ioniță, citat de IPN.