Federația Rusă a fost condamnată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului3Foto© canal3.md

Federația Rusă a fost condamnată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului

, 6 știri, 25 vizualizări

Federația Rusă a fost condamnată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, după ce magistrații ruși au încălcat dreptul la un proces echitabil în cazul a cinci persoane, judecate în regiunea transnistreană. În hotărârea CEDO se arată că Rusia va fi obligată să achite păgubiților în total peste 25 de mii euro, drept prejudiciu moral, material dar și pentru compensarea cheltuielilor de asistență juridică.

În primul caz, unui locuitor din satul Corjova, raionul Dubăsari, i-a fost sechestrat automobilul de două ori și retras permisul de conducere de miliția transnistreană. Motivele invocate de aceștia au fost că bărbatul nu s-ar fi oprit la așa numitul post vamal local și că nu ar fi respectat pretinsele reglementări vamale locale. În cel de al doilea caz, oamenii au apelat la CEDO, după ce au fost concediați de la locul de muncă, fără motiv.

Cea mai gravă încălcare rămâne a fi totuși, reținerea a două persoane în 2005 și deținerea acestora în arest până în 2009. După patru ani, magistrații le-au dat o sentință de 14 ani cu închisoare cu pușcărie. CEDO a decis că pretinsele instanțe de judecată din regiunea transnistreană nu reprezintă un "tribunal stabilit de lege", astfel Federația Rusă este responsabilă de încălcarea drepturilor.