Fermierii bat alarma sînt afectați de secetă, prețurile la gaz și motorină4Foto© agora.md

Fermierii bat alarma sînt afectați de secetă, prețurile la gaz și motorină

, 5 știri, 2 vizualizări

Fermierii din Republica Moldova au venit cu o scrisoare deschisă adresată președintei Maia Sandu, prim-ministrei Natalia Gavrilița, președintelui Parlamentului Igor Grosu, dar și ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu. Aceștia bat un semnal de alarmă și cer soluționarea de urgență a problemelor cu care se confruntă, întrucât tergiversarea rezolvării acestora vor pune în pericol „securitatea alimentară a statului”.

„Din păcate, conducerea de stat din Republica Moldova este nepăsătoare la situația în care se află sectorul agroalimentar și asta e un lucru foarte grav, ce trebuie îndreptat de îndată. Prin această scrisoare deschisă, dorim să atragem atenția liderilor politici dar și opiniei publice, în general, cu privire la problemele grave fermierilor din Republica Moldova care vor pune în pericol securitatea alimentară a țării”, se arată în scrisoarea publicată.

Printre problemele evocate de fermieri se numără: situația gravă a culturilor cerealiere de toamnă – grâu și orz, blocajul de pe piața porumbului din cauza situației aprovizionării cu gaz, criza aprovizionării cu îngrășăminte, motorina și lipsa de susținere a produselor alimentare autohtone.