FMI avertizează: Încetarea livrărilor de gaze rusești ar provoca o recesiune severă în Europa2Foto© unimedia.info

FMI avertizează: Încetarea livrărilor de gaze rusești ar provoca o recesiune severă în Europa

, 4 știri, 4 vizualizări

Potrivit acestei publicații, FMI prognozează că dacă gazele lichefiate nu vor fi partajate și prețurile nu vor fi ținute, artificial, la un nivel redus, orice acțiune a Rusiei de a înceta să mai aprovizioneze Europa cu gaze naturale ar declanșa o contracție economică de peste 5% anul următor în Cehia, Ungaria, Slovacia și Italia, transmite Agerpres.

Anterior, Reuters a dezvăluit că grupul rus Gazprom a trimis recent o scrisoare mai multor clienți europeni în care invocă clauza de "forță majoră" pentru incapacitatea de a le livra gazele naturale convenite din cauza unor circumstanțe extraordinare care sunt în afara controlului său. În plus, comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a declarat marți că executivul comunitar nu se așteaptă la reluarea livrărilor prin gazoductul Nord Stream 1 după efectuarea celor zece zile de lucrări de mentenanță, care sunt programate să se încheie joi.

42% din importurile de gaze ale UE provin din Rusia, potrivit FMI, însă în cazul a opt state membre UE livrările rusești reprezintă mai mult de 50% din importurile de gaze.