Forța Fermierilor solicită o întâlnire urgentă cu noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei4Foto© politik.md

Forța Fermierilor solicită o întâlnire urgentă cu noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei

, 8 știri, 7 vizualizări

Agricultorii moldoveni solicită o întrevedere cu noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dana Dragu, pentru a pune în discuție criza în care se află fermierii și pentru a cere sprijin în acest sens. Despre asta anunță Asociația „Forța Fermierilor”, care au publicat un comunicat pe pagina oficială a organizației.

Solicitarea a fost semnată de Alexandr Slusari în dimineața zilei de astăzi, 26 decembrie curent.

„Suntem nevoiți să constatăm, că în 2022-2023 sectorul agrar național a fost grav afectat de multiple crize, generate de războiul din Ucraina, precum și de calamitățile naturale, perioadă în care practic nu am avut parte de careva actiuni de ajutor din partea autoritătilor de stat, spre deosebire de alte țări din Europa de Est. Prin urmare, în prezent sute de fermieri au întârzieri la achitarea creditelor bancare.

Cu regret, relevăm și o lipsă de comunicare din partea predecesorului Dumneavoastră, care a refuzat să poarte un dialog pe marginea solutiilor pentru agricultori, care se află în dificultate de plată față de sistemul bancar. Remarcăm că în anul 2020, în situația mai puțin gravă, BNM a fost mult mai receptiv și a acceptat atenuarea exigentelor în procesul de creditare pentru producătorii agricoli și a permis băncilor să nu catalogheze creditele restructurate ca neperformante. În acest context, dorim să atragem atenția că în tot portofoliul de creditare, agricultura reprezintă doar circa 5%.