În Republica Moldova și în alte țări din lume este marcată Ziua Internațională a Muncii3Foto© unimedia.info

În Republica Moldova și în alte țări din lume este marcată Ziua Internațională a Muncii

, 8 știri, 3 vizualizări

Facebook Twitter Messenger WhatsApp Viber 0Shares

Anual, la data de 1 mai, este sărbătorită, în peste 80 de țări din întreaga lume, Ziua Internațională a Muncii, care este cunoscută și sub denumirile de Ziua Muncii sau Ziua Internațională a Muncitorilor. În multe țări, inclusiv și în Republica Moldova, această zi este declarată prin lege nelucrătoare. Totodată, în lume, sărbătoarea este un prilej folosit de sindicatele muncitorilor de a face cunoscute revendicările lor sociale sau profesionale.

La nivel global, revoluția industrială de la începutul secolului al XIX-lea a însemnat introducerea unor mașini și utilaje noi, care funcționau încontinuu, ceea ce a presupus ca forța de muncă să fie dublată sau chiar triplată. Oamenii munceau în condiții grele timp de 10-16 ore pe zi, potrivit. Astfel, spre sfârșitul secolului al XIX-lea, clasa muncitoare a început să ducă o luptă constantă pentru a obține ziua de lucru de opt ore, precum și condiții mai bune de muncă și un salariu decent.

În 1884, în încercarea de a le face muncitorilor viața mai ușoară, în cadrul convenției naționale de la Chicago, Federația Organizațiilor Meșteșugărești și a Uniunilor Sindicale (care a devenit mai târziu Federația Americană a Muncii) a inițiat introducerea unei rezoluții care stipula ca opt ore să constituie ziua legală de muncă de la și după 1 mai 1886. În anul următor, Federația și-a reiterat proclamația declarând că va fi susținută de greve și demonstrații.