În sudul Republicii Moldova are loc inaugurarea oficială a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău6Foto© zdg.md

În sudul Republicii Moldova are loc inaugurarea oficială a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău

, 9 știri, 4 vizualizări

Compania care va construi Linia Electrică Aeriană de 400 kV pe direcția VulcăneștiChișinău, obiectiv ce va uni sistemul energetic al R. Moldova cu cel al României, a primit accesul în teren pentru demararea lucrărilor. Săpăturile de fundație vor începe pe 8 aprilie curent în primele trei localități din sudul R. Moldova - satele Congaz, Congazcicul de sus și Dezghingea din UTA Găgăuzia.

„Este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace, care reprezintă un punct de cotitură între două etape – o (R.)Moldovă vulnerabilă în fața celor care pot închide gazul sau lumina după propriul plac și o (R.)Moldovă independentă și liberă să aleagă de unde cumpără energie electrică, la cel mai bun preț și fără presiunea șantajului politic din afară”, a declarat președinta Maia Sandu, care a participat astăzi la evenimentul ce dă startul construcției.

Potrivit șefei statului, acest proiect a fost amânat timp de decenii, pentru că guvernările precedente „nu voiau să dezlege R. Moldova de șantaj și dependență energetică”.

Republica Moldova va avea securitate pe segmentul energetic
Maia Sandu,
Începe construcția Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția…