Îngrijorările fermierilor s-au adeverit – Patru agenți economici au primit licențe de import pentru semințele de floarea-soarelui© noi.md

Îngrijorările fermierilor s-au adeverit – Patru agenți economici au primit licențe de import pentru semințele de floarea-soarelui

, 5 știri, 3 vizualizări

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a acordat pentru patru agenți economici a licențe de import pentru semințele de floarea-soarelui. Ministerul anunță că în cadrul ședinței Comisiei de licențiere a importului pentru anumite categorii de cereale și semințe de floarea-soarelui, desfășurată la data de 3 mai 2024, s-a votat unanim acordarea pentru patru agenți economici a licențelor respective. Ele au fost acordate agenților economici, conform capacităților lor lunare de procesare.

Anterior asociațiile de fermieri s-au arătat îngrijorate și anticipau o asemenea măsură instituită de ministerul de resort. Fermierii declarau că în cazul acordării licențelor de import multă materie va fi adusă din ucraina la un preț mai mic de 7 lei per kg. După calcule fermierilor ei ar pierdut aproximativ 500 mln lei de la diferența de preț la floarea-soarelui. agricultorii menționau că toate țările din Europa de Est, cu excepția Moldovei, au aplicat din aprilie 2023 măsurile de limitare a importurilor cerealelor și oleaginoaselor, fie prin licențiere, fie prin interzicere directă.

Potrivit Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în perioada 1 aprilie - 2 mai al acestui an, din țară au fost exportate aproximativ 54.790 de tone de semințe de floarea-soarelui destinate producerii uleiului. De asemenea, 7.600 de tone de semințe au fost contractate de procesatorii de ulei din țară.