Ion Ceban, limba română și jurnalismul2Foto© moldova.europalibera.org

Ion Ceban, limba română și jurnalismul

, 4 știri, 13 vizualizări

Am văzut că mai mulți colegi de breaslă scriu despre faptul că primarul Chișinăului Ion Ceban, într-o emisiune televizată, a spus că limba de stat e română. S-au făcut știri din chestia asta, unii și-au exprimat uimirea, alții și-au arătat admirația. Într-un articol, am citit că, alegând româna, Ion Ceban se distanțează de coechipierul său socialist Igor Dodon, fan al limbii moldovenești. Așadar, s-a vorbit mult despre limba română și Ion Ceban.

Citeam toate aceste știri și opinii ale colegilor de breaslă și am avut la un moment dat impresia că s-a făcut din țânțar armăsar, că se acordă prea multă atenție unui lucru deloc important. Se pare că noi, jurnaliștii, nu avem uneori despre ce să scriem și ne agățăm de orice subiect ca de un colac de salvare.

Iar adevărul e că despre denumirea corectă a limbii de stat s-a discutat și se discută până la sațietate. Și aceste discuții nu i-au convins pe politicienii moldoveni să scrie în Constituție că limba e română. Or acum sunt probleme nu mai puțin importante: Covidul, scumpirile mai multor produse etc.