Judecătorii vinovați de condamnarea la CEDO vor plăti prejudiciile provocate© observatorul.md

Judecătorii vinovați de condamnarea la CEDO vor plăti prejudiciile provocate

, 4 știri, 3 vizualizări

Statul va putea înainta acțiuni de regres împotriva judecătorilor vinovați de condamnarea Republicii Moldova de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Ministerul Justiției urmează să fie entitatea responsabilă pentru înaintarea acțiunilor de regres, iar termenul de atragere la procedura disciplinară va constitui cinci ani. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în primă lectură joi, 16 iulie, la ședința Parlamentului, transmite IPN.

„Se flexibilizează termenul de atragere la răspundere materială a acestor judecători. Or, astăzi sunt niște termene restrânse, procedura fiind extrem de birocratizată, fapt care duce la ceea că statul, după hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului, nu mai poate acționa, deoarece în majoritatea cazurilor expiră termenele de prescripție pentru ca aceștia să fie atrași la răspundere”, a declarat ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, în plenul Parlamentului.

Potrivit proiectului, judecătorii vor purta răspundere materială, proporțional gradului de vinovăție stabilit în acțiunea de regres a statului față de aceștia prin care se solicită restituirea despăgubirilor achitate din bani publici.