La Institutul Oncologic, va fi construit un nou complex radioterapeutic2Foto© realitatea.md

La Institutul Oncologic, va fi construit un nou complex radioterapeutic

, 4 știri, 9 vizualizări

Potrivit Ministerului Sănătății, astăzi a avut loc evenimentul de lansare oficială a lucrărilor de construcție a complexului. Clădirea va fi destinată pentru două acceleratoare liniare și un sistem de brahiterapie și va asigura un acces extins al pacienților la proceduri avansate de radioterapie, transmite moldpres.

În prezent, instituția medicală dispune doar de două acceleratoare liniare, unul fiind instalat în 2009 și cel de-al doilea în 2022. Printr-un proiect finanțat de Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei și Agenția Internațională pentru Energie Atomică, a fost procurat un accelerator liniar nou, care va contribui la facilitarea și creșterea capacității de tratare a cancerului atît pentru cetățenii din Republica Moldova, cît și pentru refugiații din Ucraina.

Conform sursei citate, prezența celui de-al treilea dispozitiv va reduce considerabil rîndurile de așteptare și va mări șansele de supraviețuire ale pacienților, funcționalitatea dispozitivului însă este condiționată de existența unui complex radioterapeutic, care urmează a fi construit cu suportul partenerilor externi.