Mike Pompeo a criticat China și Iranul în raportul anual al Departamentului de Stat privind situația drepturilor omului3Foto© moldova.europalibera.org

Mike Pompeo a criticat China și Iranul în raportul anual al Departamentului de Stat privind situația drepturilor omului

, 7 știri, 9 vizualizări

Închisorile și centrele de detenție preventivă din R. Moldova au fost supraaglomerate pe parcursul anului 2018. Unul din motive continuă a fi abuzul și aplicarea în exces a măsurii de arest preventiv. Totodată, condițiile din majoritatea penitenciarelor și centrelor de detenție, inclusiv cele din regiunea transnistreană rămân a fi severe, oferind un tratament inuman și degradant. Departamentului de Stat al SUA a făcut public raportul anual pentru 2018 privind practicile drepturilor omului în R. Moldova.

Ombudsmanul pentru drepturile omului a raportat pe parcursul anului 2018 cazuri de tortură și abuz fizic, în principal în instituțiile de detenție și în instituțiile psihiatrice. Au fost de asemenea înregistrate cazuri de maltratare a persoanelor aflate în detenție preventivă, în cadrul secțiilor de poliție, în special în inspectoratele regionale de poliție.

În prima jumătate a anului 2018, secția combatere tortură din cadrul Procuraturii Generale a recepționat 328 de plângeri de tortură și maltratare, dintre care în 113 cazuri au fost implicați ofițeri de investigare iar în 72 – alți angajați ai poliției, inclusiv carabinieri și ofițeri vamali. În restul cazurilor au fost implicați angajați ai sistemului penitenciar, polițiști rutieri, cadre didactice, inspectori, doi ofițeri ai Centrului Național Anticorupție și o persoană din armată. Procurorii au inițiat 49 dosare penale și au trimis 15 cauze în instanță, se arată în raport.