Ministrul Economiei: Noi importăm carnea care este crescută cu materie primă din Moldova© noi.md

Ministrul Economiei: Noi importăm carnea care este crescută cu materie primă din Moldova

, 4 știri, 8 vizualizări

„Respectiv, numărul de bază din ce 517 companii inspectate a fost 69 de companii care au întreg lanțul valoric. Adică, și produc, au și spații de depozitare, au case de ambalare, sortare și tot ei se ocupă cu exportul. Plus, 189 de companii care produc, dar nu vor să-și bată capul de export”, a declarat Ion Perju.

În concluzie, autorităților ruse le-a fost transmisă o listă de 207 companii noi cu solicitarea ca să fie introduse în lista de exporturi către piața rusească. Ministrul anunță că actualmente vor exista circa 340 de companii moldovenești care vor exporta fructe și legume în Federația Rusă fără taxe vamale.

De asemenea, ministrul spune că Republica Moldova a solicitat anterior majorarea cotelor de export a prunelor, cireșelor și cerealelor către Uniunea Europeană, însă și UE a cerut majorarea cotelor de import în Republica Moldova a cărnii de găină, a celei de porc și a zahărului. „Și este destul de dificil să crești cota de import la zahăr atunci când stai în depozit cu 80 de mii de tone de zahăr pe care nu-l poți exporta. Noi avem o situație dificilă pe piața zahărului pentru că în UE s-a exportat destul de puțin”, a concretizat ministrul.