Ministrul Educației: Avem un deficit de 2300 de cadre didactice3Foto© deschide.md

Ministrul Educației: Avem un deficit de 2300 de cadre didactice

, 5 știri, o vizualizare

Sistemul educațional din Republica Moldova înregistrează un deficit de cadre didactice de peste 2300 de persoane. Declarația a fost făcută chiar de către ministrul Educației și Cercetării, Anatolie TopalăTopală a mai declarat că pentru a încuraja tinerii să activeze în acest domeniu, statul vine cu un pachet social consistent ce prevede oferirea a 200 de mii de lei și plata facturilor în primii cinci ani de activitate pentru cei care aleg meseria de dascăl, scrie IPN.

Totodată, ministrul Educației a declarat că pentru a face meseria de dascăl să devină atractivă și să-și recapete prestigiul de odinioară, statul vine cu sprijin financiar pentru tinerii care aleg să activeze în domeniu. Astfel, pentru tinerii specialiști indemnizația de 40 de mii de lei pe an, oferită până acum în primii trei ani de activitate, va fi oferită în primii cinci ani. De asemenea, tinerii care au ales să activeze în domeniul educațional vor beneficia de suport la plata facturilor în primii cinci ani de muncă.

„Modificările la Codul Educației în această săptămână vor fi votate de Parlament în a doua lectură.    Venim cu un pachet de susținere pentru tinerii specialiști. Extindem perioada de susținere a lor de la trei la cinci ani, pe o perioadă mai lungă să beneficieze de indemnizații unice anuale de 40 de mii de lei pe an. În total, vor fi 200 de mii de lei. De asemenea, va fi redusă norma didactică, păstrând același salariu, statul va compensa cheltuielile pentru serviciile comunale pentru tinerii specialiști din orașe și sate”, a explicat ministrul Educației și Cercetării.